Кръстова Гора

Кръстова гора е едно от най-големите и известни християнски средища в България. Мястото привлича много поклонници и туристи през годината, като най-голям поток има по време на някои православни празници. То се намира на 40 км от Асеновград и само на 6 км от село Борово и неговото разположение на 1545 метра над морското равнище осигурява прохлада дори в горещите летни дни.

Според древната легенда на това място се намира заровена частица от кръста, на който е разпнат Иисус Христос. Легендата разказва и за целебната сила на мястото, като това е и една от причините вярващи поклонници от цяла България да посещават Кръстова гора.

Официален сайт на Кръстова гора: www.crossforest.com

През 1995 г. се завършва църквата „Покров на Пресвета Богородица“, която се намира в началото на параклисния комлекс. По алея от там до близкия хълм се стига до мястото, където са намират параклисите на 12-те апостоли.

На най-високото място в края на тази алея се намира голям кръст. Интересното за него е, че той е копие на 99-килограмов метален кръст, който Цар Борис III дарява през 1936 г. В близост до паракслите се намира и извор. Много хора вярват, че кръстът и изворът също имат чудодейни целебни сили.

Макар да има определени периоди, когато комплексът Кръстова гора е много посещаван, несъмнено най-много вярващи идват на 13 срещу 14 септември (Кръстовден), когато те се молят за здраве и остават на нощно бдение пред църквата „Покров Богородичен“. Някои обаче предпочитат да се отдадат на молитва през цялата нощ в някои от близките параклиси.

Това място е изключително красиво със своята спокойна и необятна природа. Много хора го посещават тъкмо за отдих и почивка, а други, за да се насладят на прекрасната природа.