Село Борово

Намиращо се на 40 км от Асеновград и на 38 км от Бачовския манастир, село Борово е едно българско кътче, което привлича туристи целогодишно, макар да има само 90 постоянни жители. Селото е разположено в Преспанския дял на Западнородопския масив. В близост до селото се намирам и връх Кръстов, който се извисява на 1428 метра надморска височина.

Много останки от минали епохи сочат, че на мястото, където се намира селото, е имало население още от V-IV век преди Христа. Първите сведения, които имаме за с. Борово като българско селище, са извлечени от старинни документи от XI и XVI век.

Село Борово е известно и със своите природни красоти и невероятна растителност, които могат да се видят в резервати в близост до селото. За всеки има по нещо интересно. Любителите на лова посещават резерват „Кормисош“, който е сред най-добрите места за лов в Европа. Друго интересно място е „Червената стена“, който е най-големият биосферен резерват. Освен тези резервати, туристите могат да посетят и Белинташ, Караджов камък, водопадът Гюмбюртията, параклис Възнесение Господне и други места, които са прекрасни за разходки и снимки. За любителите на планинското колоездене има подходящи пътеки, от които също да се насладят на природната красота.

В областта на село Борово се намира и един от най-известните православни манастирски комплекси – „Кръстова гора – Света Троица“. Това е място с богата история, където според легендите частичка от Христовия кръст е заровена в основите на построения там манастир „Св. Троица“.