Национална Астрономическа Обсерватория „Рожен“

Родопите крият в себе си много интересни места, но днес ще ви запознаем с едно място, което може да ви заведе далеч отвъд пределите на Земята – обсерваторията Рожен! Тя е чудесен избор за туристическа спирка при разходка в областта, дори ако не сте особени почитатели на космоса и звездите.

Обсерваторията Рожен не е просто място, където да наблюдавате необятната вселена. Тя е най-голямата обсерватория на Балканския полуостров и в Югоизточна Европа като цяло, така че си струва да бъде посетена, особено като се има предвид и факта, че гледките по пътя също не са за изпускане.

Тъй като обсерваторията е разположена на вр. „Св. Дух“, панорамната гледка, която можете да видите от там, е още една причина, заради която да посетите мястото. Чистият въздух на повече от 1700 метра надморска височина прави разходката до там един добър начин да избягате от тежестта на ежедневния градски живот.

А още по-интересното идва и за почитателите на космоса. Обсерваторията Рожен не просто е най-голямата на Балканския полуостров, но също така е и оборудвана с изключително висок клас телескопи. Най-големият такъв тежи десетки тонове и България е една от малкото държави, които може да се похвалят с подобно нещо. Още повече, че е достъпен за туристите, така че през него можете да наблюдавате далечни галактики, звезди, комети и други интересни небесни обекти.

Кога е подходящо време за посещение?

Макар да можете по всяко време да отидете до вр. „Св. Дух“, работното време на самата обсерватория е от 10:00 до 16:00 през зимата и от 10:00 до 17:00 през лятото. Организираните посещения стават на групи от 6 до 25 човека, като лектор от обсерваторията ще ви разясни повече за интересните гледки. Самите посещения не включват гледането с телескоп, това може да стане и извън времето на посещение.

Най-добрата практика е да се отиде като група, като се резервира час предварително. А още по-очарователната възможност е да се обадите и попитате за нощно наблюдение. Тогава най-добре ще видите небесните тела и отново лектор може да ви обясни повече за наблюдаваните обекти. Нощните посещения обаче са със задължителна предварителна уговорка за дни с подходящи метеорологични условия. Групите трябва да включват повече от 4 човека.

Независимо дали отивате там като организирана група или индивидуални туристи обаче, винаги ще има нещо интересно, което да видите, научите и усетите.

Как се стига до обсерваторията Рожен от с. Борово?

Обсерваторията е само на 40 км от с. Борово и пътят до там е сравнително лесен. На излизане от с. Борово се тръгва за град Лъки по път 861. От там се минава през с. Джурково и се продължава нагоре. По същия път се стига до Куцинското блато, което е природна забележителност на България. Малко след блатото има разклон от пътя със завой надясно. Така от път 861 се минава към път 8612, който води директно до обсерваторията. Това е единственият път дотам, затова няма как да бъде сбъркан.

Пожелаваме ви приятна разходка до невероятната обсерватория. Не забравяйте, че винаги можете да направите резервация в къща за гости „Калина“ в с. Борово, където да отседнете за почивка преди или след екскурзията.