Разходка до Гърция през Рудозем-Ксанти

Родопите са едно чудесно място за уединение и почивка, където можете да избягате от ежедневните грижи. Природата тук е страхотна, а времето обикновено е меко, като дори летните горещини са далеч по-щадящи. Едно друго уникално нещо обаче е, че планината Родопи има и своята гръцка част!

От доста време българските и гръцките власти работят усърдно в установяването на места за лесен преход между държавите. Така с южната ни съседка имаме 6 официални ГКПП разположени на различни места, като до края на 2019 година се очаква и Рудозем-Ксанти да се присъедини към този списък.

Това е страхотно по няколко причини. Първо, дава се още една възможност на хората да отидат до Гърция, което пък ще намали опашките по другите пунктове. Второ, разположението на Рудозем е много подходящо и този граничен пункт ще ни даде бърз достъп до страхотна част от гръцките Родопи. И трето, създават се условия за един чудесен маршрут, който може да бъде част от екскурзия сам по себе си.

Макар че пътят и самият граничен пункт Рудозем-Ксанти се очаква да бъдат готови чак към края на 2019, ние решихме да ви предложим идея за възможна разходка до Гърция и някои интересни места, които да посетите по пътя. Това лесно може да стане от село Борово и нашата къща за гости Калина.

On the road to Greece through Rudozem-Xanthi

По пътя за Рудозем

Най-добре е да се тръгне рано сутрин, например след нощувка в с. Борово. От селото ние препоръчваме да тръгнете в посока Лъки. Пътят е приятен, а изкачването – плавно. Хубавото е, че по този път (861) можете да стигнете и до Националната обсерватория „Рожен“, което е интересно място, дори рано сутрин и предлага невероятни гледки.

Щом стигнете Рожен тръгвате наляво по главен път 86, който за известно разстояние е доста лъкатушещ, но изключително красив с множество вечнозелени дръвчета наоколо. Най-добре е да се стои на главния път, въпреки че по много от отклоненията има интересни места за гледане (като храм Св. Св. Константин и Елена).

Пътят продължава по поречието на Бяла река, като в квартал Устово на град Смолян трябва да прецените дали да продължите по главния път 86 или по 868, който води право към Рудозем. Ако поемете по втория път, можете да се отбиете набързо до връх Средногорец, известен още като Малката шипка. Още малко след него е и самият Рудозем.

А сега към Гърция!

Път 86 продължава към Гърция, като се очаква до 2019 да е готов и граничният пункт там. Той ще ни свързва с района на Ксанти, който предлага много места за отдих и разходки. В зависимост от времето, с което разполагате, ние препоръчваме да отидете директно в Ксанти и да го разгледате. Градът не е особено голям, но има няколко интересни места, които да се видят.

Хубавото на Ксанти е неговото разположение. Градът е кръстопът, от който можете да поемете накъдето поискате. Нашите предложения тук са две. Първото е да поемете към Кавала и да разгледате множеството забележителности там. Градът е наистина забележителен и има какво да предложи на туристите.

Второто ни предложение е да се насочите в противоположната посока – към делтата на река Нестос, чиято област е национален парк. Там можете да видите и езерото Буругьол. След това продължавате по пътя до селцето Фанари, а там можете да отидете и на плаж. То е тихо и приятно място.

С тази разходка добре ще сте обиколили из Гърция и ще можете да се върнете късно вечер, за да си отпочинете подобаващо!