Асенова Крепост

Асеновата крепост е средновековна крепост в Родопите, намира се на 2-3 км южно от град Асеновград. Кръстена е на цар Иван Асен II. Укреплението се извисява гордо на високия скален хребет на левият бряг на Чепеларска река (наричана още Чая или Асеница). Според някои учени старото име на крепостта е Петрич.

История

Първите археологически открития в района около крепостта датират от времето, когато траките са населявали района. Векове наред, крепостта е била в земите на Римската и Византийската Империя. Поради стратегическата си позиция близо до Родопите, крепостта е играла сериозна роля във войните между България и Византия.

Крепостта е спомената за първи път през XI в. в статута на Бачковския манастир. През Третият Кръстоносен поход укреплението е било превзето от кръстоносците. Два века по-късно крепостта е била под българска власт. През 1231 г., българският цар Иван Асен II заповядва крепостта да бъде поправена и допълнително укрепена. Тя е служила като гранично укрепление срещу латинските атаки, сведение за това е надписът с осем реда върху една от стените на крепостта. По-късно тя е била отново завзета от византийците, въпреки това през 1344 г. друг български владетел успява да я завземе. За съжаление, по-късно през XIV в., тя е разрушена и разграбена от османците. Крепостта е била изоставена и от нея са останали само руини.

Асенова Крепост през нощта.
Асеновата Крепост през есента.
Асеновата Крепост от горе

Най-запазената и забележителна сграда от Асеновата крепост е църквата „Света Богородица“. Тя е построена някъде около XII-XIII век. Църквата е в същия си вид, както е била преди векове, разбира се с частична реставрация през 1991 г. В наши дни църквата е активна православна църква. Нейната правоъгълна кула е смятана за най-ранната запазена по рода си на Балканите. Повечето стенописи могат все още да се видят върху стените на църквата. Още реставрации и подобрения са направени през 2013г. Друг интересен факт е това, че града Асеновград (в миналото Станимака) е взел името си от крепостта.

Как да стигнем дотам?

Асеновата крепост се намира на 2-3 км от града. Следвайте пътя за Смолян и точно накрая на Асеновград ще видите път надясно, който води към крепостта. Природата наоколо е красива, а гледките са зашеметяващо, съветваме ви, ако е възможно, да се качите пеша до крепостта.