Бачковски Манастир

Бачковският манастир „Успение Богородично“ (архаичното му име е Петрицонския манастир „Успение Богородично“) е важен паметник на християнската архитектура и един от най-големите и стари източно православни манастири в Европа. Той се намира на десният бряг на река Чепеларска (още известна като Чая), на 189 км от София и 10 км южно от Асеновград. Манастирът е известен и ценен заради своята уникална комбинация от византийска, грузинска и българска култура, обединени от общата вяра. Християни от цял свят посещават манастира, особено на 15-ти Август, когато е Успение Богородично.

История

Манастирът е основан като грузинска източно православна обител през далечната 1083 г. от видния византийски военачалник и политик Григорий Бакуриани. Според устава на Григорий, светските и църковни власти са нямали право да се месят в работите на манастира. Основателят открива семинария, в която младежите да могат да изучават Библията. Учебният план също така е включвал и математика, история и музика. През 13-ти век, грузинските монаси губят влиянието си върху манастира, независимо от това техните традиции се запазват до началото на 14-ти век.

По време на Втората Българска Държава, Бачковският манастир е покровителстван от цар Иван Александър. Той уголемява манастира и прави щедри дарение. В знак на благодарност, неговият образ е изографисан в притвора на костницата на манастира. Смята се, че основателят на търновското литературно училище и последен патриарх на средновековната Българска православна църква, патриарх Евтимий (1325-1404) е бил прокуден от турците и е работил в манастирското училище.

Въпреки че, манастирът е оцелял след първите вълни от турски нашественици в български земи, по-късно той е ограбен и почти напълно унищожен. Въпреки това, през 15-ти век, той е бил почти напълно реставриран. Манастирската трапезария, чийто стенописи изографисани от анонимен художник имат значима художествена стойност, е реконструирана през 1601 г. и черквата „Успение на Пресвета Богородица“, запазена и до наши дни, е била построена през 1604 г.

Дворът на манастира.
Арката преди манастира.
Вярващи носят иконата на
Главния вход на манастира.
Туристи в двора на манастира.
Стенописът нарисуван от Захари Зограф.

Произведения на изкуството

Манастирът помещава много други сгради, произведения на изкуството, литература и т.н. Една от най-старите сгради в манастира е средновековната църква „Св. Архангели“ датираща от 12-ти век. Захари Зограф изписва през 1841 г. аркирания свод-проход под църквата с илюстрации на евангелски притчи, а стенописите в самия храм са дело на одринчанина Мосхос. Друга интересна сграда в манастира е неговият музей, там ще откриете богата изложба на църковни съдове, икони, книги, мечът на римско-немския крал и император на Свещената римска империя Фридрих I Барбароса, султански указ от 1452 г., дървен кръст с миниатюри, и много други. Една от най-очарователните произведения на изкуството от Българското възраждане е стенописът на Страшния съд, нарисуван от Захари Зограф през 1850 г., запазен и до днес в църквата „Св. Никола“. В църквата, също така ще откриете и ценената високо от всички икона на „Света Богородица“. Всяка една от вече споменатите реликви е наистина невероятна, обаче може би най-старата и най-интересна е арменското евангелие от 10-ти век.

Как да стигнем дотам?

Следвайте пътя от Асеновград към Смолян. След 10 км ще пристигнете в село Бачково. Там се огледайте за табела.Манастирският комплекс и околността са се превърнали в развит туристически обект с множество магазинчета, сергии и заведения, ограждащи пешеходната алея до манастира. Тук е изложено за продан буквално всичко, което расте или се произвежда в Родопите – редки билки, домашни сладка от диви плодове, козе и биволско кисело мляко и сирене, родопски одеяла и други.