Чепеларе

Чепеларе е едно китно градче в Родопите, което привлича много туристи както от България, така и от света. Мястото е чудесно за туристическа разходка зиме и лете, като основно привлича феновете на ските и планинските разходки.

Интересен факт е, че Чепеларе е вторият най-високоразположен град в България. Това означава, че получавате един изключително свеж въздух и невероятни гледки от Родопите. Днес ще ви кажем точно какво можете да правите там и как лесно можете да стигнете до Чепеларе от нашата къща за гости „Калина“ в село Борово.

Не само ски туризъм!

Въпреки че е известен именно с това, градът може да предложи много повече! Чепеларе се намира в близост до забележителността „Чудните мостове“. Този скален феномен си заслужава да се види и разходката до него е чудесен начин да прекарате почивката си!

Освен това в Чепеларе можете да видите и църквите „Св. Атанасий“ и „Св. Богородица“. Те са изключително красиви и заслужават Вашето внимание. Ако искате нещо по-различно обаче, тогава със сигурност впечатление прави музеят по спелеология и български карст. Той е единствен по рода си на Балканския полуостров, а и за цяла Европа.

А ако сте почитатели на ските и искате да научите нещо повече за тях, можете да посетите и музея за ски спорт в града. Там ще се запознаете с много интересни факти за историята на ските в България и района.

Една чудесна разходка предлага и връх Снежанка, където времето в по-голямата част на годината е слънчево и сравнително меко, въпреки че е на 1926 м надморска височина. В местността на Чепеларе е и обсерваторията Рожен, за която имаме писана статия в нашия блог. Тя също е едно чудесно място, където можете да прекарате деня си.

Дворът на манастира.
Вярващи носят иконата на
Туристи в двора на манастира.

За почитателите на ските!

Чепеларе е известен със своя ски туризъм, като в местността имате възможност да се отдадете изцяло на зимния спорт. Ако сте по-напреднали, можете да се насладите адреналина от червената писта, която е дълга 3250 метра, но и зелената писта предлага чудни възможности със своята дължина от 6 км.

Това обаче не са всички писти. Има още няколко с различни дължини и трудности, така че независимо дали сте начинаещи или имате опит в карането на ски, все ще можете да намерите подходящото за вас място в ски зоната Чепеларе. Можете дори да намерите инструктори за различните нива!

Но ските не са всичко! Ако искате да карате сноуборд, това също е напълно възможно, като има дори предвиден сноуборд парк. В района на Мечи чал има и писти за свободно спускане.

Как да стигнем до Чепеларе?

Пътят до Чепеларе е лесен. От Борово се тръгва по път 8611 в посока Бачково. На разклонението за Бачково обаче се хваща обратната посока по път 861 и така се насочвате към град Лъки. Следвате този път до края му, където завивате надясно по път 86. Той води право в Чепеларе!