Екопътеки  в региона

Античен римски път – Асеновград – Бачково

Екопътеката започва от Асеновата крепост и продължава 9 км до Бачково. Ще ви е нужно средно 3,5 часа (спокоен ход), за да пристигнете до крайната точка. Маршрута преминава в плавно спускане, ще можете да видите западната част на Добростанския рид, връх Безово и Червената скала, както и долината на Чепеларска река. Пътят е бил ползван активно до началото на XX век. Около 70% от маршрута е осеян с останки от внушителни подпорни стени. Ще можете да видите и два римски моста. Следвайте пътеката до долината на Лясковска река, преминете през римския мост, след това през вилната зона, на места пътя се изгубва, така че бъдете внимателни. Завийте надясно, следва стръмно изкачване по коларски път.  На върха ще достигнете до панорамна гледка, където може да починете. Следвайте маркираната пътека през гората, за да достигнете до следващия участък от пътя. После ще преминете през дълбок дол с разрушен римски мост. През цялото спускане към село Бачково ще можете да се насладите на красиви гледки.

Гледката над пътя за Бачково.
Старият римски път близо до Луковица.
Античният римски път и красивата планина.

„Зелената пътека“ – Бачковски манастир

Екопътеката започва от портата срещу Бачковския манастир. През целия преход ще можете да видите множество природни чудеса. Ще откриете огромни поляни, чешми, беседки, живописен водопад и пещера. До нея ще стигнете чрез извито стълбище покрай самата скала. Според легенди, в пещерата била скрита икона на Света Богородица, която по-късно била открита от местен овчар. След края на пещерата стълбището продължава нагоре до път, който ще ви отведе до параклисът „Св.Архангел Михаил“.

Извито стълбище покрай скалата.
Малки водопади близо до екопътеката.
На места ще трябва да минете през дървени мостове.

„Комин дере“

Екопътеката „Комин дере“ е дълга 4 км и започва от град Лъки. Тя предлага прекрасна панорама, там можете да видите защитени растения (според сезона) и всякакви видове диви животни.

Може да починете на една от беседките и да се полюбувате на красивата гледка.
Подходящи места за почивка.
Спираща дъха гледка.

„Могила“

Екопътека „Могила“ започва от центъра на с.Дряново (18 км южно от с.Борово). Тя има дължина 14 км и се изминава за средно 4 часа. Пътеката преминава през гори и тучни ливади. На пет места са построени дървени маси и пейки. Флората из целия регион е богата и красива. В близост до местата за отдих има чешми с чиста изворна вода. Панорамите през целия маршрут са невероятни.

Една от беседките, на които можете да си вземете почивка.
Дървени пейки и маса и гледка към съседния хълм.
Екопътеката минава покрай малка горичка.

„Пътят на Сърцето“

Ако обичате да ходите, то в Кръстова гора има безброй много пътеки, които водят към повечето действащи параклиси,  най-красивите природни и културно-исторически обекти в района, тракийски светилища и т.н. Известни екопътеки са: „Пътят на Сърцето“, която е съставена от три самостоятелни похода (продължителност на всеки поход е средно 2-3 часа) и „с.Белица-Кръстова гора“ с дължина 12 км, започва от комплекс „Кръстова гора“ и стига до село Белица. Съветваме ви да не изпускате шанса да се разходите сред невероятните Родопи и да откриете чудесни панорамни гледки.

Екопътеката започва от тази табела.
Дървеният мост и поточето под него.
Карта на екопътека