Кръстова Гора

Кръстова гора е една от най-известните забележителности в Родопите, а също така и в цяла България. За мястото се носят легенди и разкази, които будят любопитство и интерес у много българи и чужденци. Това свято място привлича огромен брой туристи всяка година. Ако и вие искате да го посетите, но не знаете пътя, то не се безпокойте, ние ще ви упътим и ще ви разкажем малко повече за региона.

Малко информация

След високата арка и бариера, ще можете лесно да откриете място за паркиране. Паркингът е широк и предлага голям брой паркоместа. Още от входа ще усетите невероятно спокойствие и ще ви стане по-леко на душата. Всеки посетител споделя, че след като е влязъл в местността го е обхванало смирение и е забравил за всички свои неволи. Хората смятат, че това се дължи на малката част от Кръста Господен, която се намира в Кръстова гора. От двете страни на красивата алея ще видите няколко параклиси, посветени на апостолите. Комплекса разполага със 120 места за нощувка, така че ще можете да си починете през нощта и да разгледате местността и на следващия ден.

Кръстът дарен от цар Борис III.
Кръстова гора през пролетта.
Параклис в Кръстова Гора през зимата.
Арката преди Кръстова Гора.
Параклисите кръстени на светите Апостоли.
Табелата преди Кръстова Гора.

История, предания, легенди и любопитни факти

Вече споменахме, че има предание, според което именно тук е заровена част от Христовия кръст. Всяка година хора от цял свят идват тук, за да потърсят изцеление, спокойствие или просто да се насладят на красивата местност. Историята на местността е известна още от далечното минало. Руският цар научил, че в Истанбул се съхранявала част от кръста, на който бил разпънат Исус Христос. Той изпратил пратеници с богати дарове и им заръчал, когато султанът реши да изпрати дарове до руския цар, те да го посъветват да изпрати парченцето от кръста. Султанът направил това. Когато султанската майка научила за това, тя обяснила на сина си, че именно това парченце е крепяло неговата власт и че трябва да си го върне незабавно. Султанът изпратил потеря, но руснаците били вече твърде далеч, а и за всеки случай били поели по друг път. Те посетили манастира на връх Кръстов и предали безценната реликва на монасите, които се погрижили да я скрият дълбоко в манастирското скривалище. Турците нападнали манастира и го разрушили, но така и не успели да намерят парченцето.

Има много разкази за мястото, но един от тях е може би най-известния – този за Йордан Дрянков. Този човек е помогнал на българския цар Борис III да излекува своята сестра. Той ги завел в Кръстова гора и казал на княгинята да пие от водата на аязмото. В знак на благодарност царя дарява 66- килограмов кръст. На 1 май 1936 г. Дрянков донася чудодейния кръст, който бива бетониран и осветен на източното възвишение на върха. На менчето със светена вода каца бяло гълъбче, което отлита към западното възвишение. Йордан посочил гълъба и казал на местните да тръгнат в тази посока, защото птицата ще им покаже мястото на което се е намирало старото манастирско аязмо. Гълъбът кацнал на скала, в долната част на която след разчистване на натрупалите се камъни бликнала вода. Там бил издигнат втори метален кръст, а също така и малък параклис от дарители.

Как да стигнем дотам?

Кръстова гора се намира в средната част на Родопите. Местността се намира на около 210 км от столицата София и на 63 км от град Пловдив. Най-лесният начин да достигнете дотам е през автомагистрала Тракия, минавате през Пловдив и от там към Асеновград. След това поемете по пътя към Смолян и след 40 км ще видите следната табела (виж снимките).След тази табела пътят става малко по-сложен. На места завоите са остри, на други участъците са тесни, та че ви съветваме да бъдете внимателни и съобразителни със скоростта. Местността е изключително красива, така че пътуването ви няма да бъде скучно и еднообразно.