Нареченски бани

Селото Нареченски бани е сред най-известните курорти за балнеолечение в България. Но това не е единствената причина, поради която хората от България и чужбина обичат да посещават мястото. Всъщност природата там е изключителна, въздухът е чист и всичко това допринася за едно напълно успокояващо преживяване.

Ако предпочитате да се наслаждавате на природата, докато сте на почивка, Нареченски бани със сигурност е чудесно място да направите това. Свежият родопски въздух създава усещане за лекота, която често ни липсва в големия град.

Освен всичко обаче, в близост до селото има няколко интересни места, които също можете да посетите. Така е напълно възможно да съчетаете вашия следобед за релакс с чудесна туристическа разходка по различните забележителности в околността.

Крепост Зареница

От всички места, които можете да посетите, най-забележително е крепостта Зареница. Тя датира още от времето на траките и е нагледен урок по история. Извод за това се прави от нестандартният начин, по който е построена крепостта. За това са използвани двуметрови каменни блокове.

Ако сте почитатели на разходките, то имаме добра новина за вас – всъщност, за да видите крепостта, ще трябва да се поразходите малко. С нормално темпо пътят от Нареченски бани се изминава за 4 часа. Много хора обаче намират терена за изключително лесен и се справят още по-бързо – за около 2 часа и половина.

По пътя ще видите страхотната природа на Родопите, наред със спиращи дъха грандиозни гледки на поляни. Със сигурност си струва да се направи тази разходка, която още повече ще ви откъсне от стреса на ежедневието.

Дворът на манастира.
Вярващи носят иконата на
Туристи в двора на манастира.

Други забележителности

Ако искате да допълните разходката си, можете да разгледате и другите забележителности в блога на къща за гости „Калина“. Много от тях се намират в сравнителна близост до Нареченски бани и можете да си направите един голям туристически ден.

Обърнете внимание на уникалното усещане, което ще получите от Чудните мостове. Бачково също е чудесно място за включване в цялостната разходка.

Да не забравяме балнеолечението

Главната причина, поради която хората избират Нареченски бани, е именно балнеолечението. За много посетители то е едно от малкото неща, които им помагат да се отпуснат напълно и временно да забравят за ежедневните си проблеми.

Има различни видове балнеолечение, като особено приятни са водните масажи, които водят до страхотен релакс или стимулация на различните нервни окончания по тялото. Богата минерализация на водата е изключително полезна за тялото с намиращите се в нея силиций, сяра, селен и радий.

Нека не забравяме, че балнеолечението има освен релаксиращи свойства, така и напълно медицински. То се прилага успешно за някои заболявания, така че можете да проучите повече за него. Така ще извлечете още по-голяма полза от посещението си в Нареченски бани.

Как да стигнем дотам?

До мястото се стига сравнително лесно. От село Борово се излиза през северния край. От там се следва пътя, докато стигнете път 8611. Тръгнете по него (надясно). В края на този път се завива надясно по 861. Следвайте го, докато не стигнете разклона за път 86. Там поемате наляво. Нареченски бани се намира на този път, така че просто се оглеждайте за табелите.