Екопътека „Пътят на сърцето“ – Едно незабравимо преживяване

България е сред малкото места на света, където можете да се насладите не само на създадени от човека красоти, но и на природни такива. Уникалното тук обаче е, че тъй като страната ни е голяма „колкото човешка длан“, тези забележителности могат да бъдат наблюдавани в близост една до друга. Тоест както се наслаждавате на старовремската архитектура, можете лесно да се отбиете и за една страхотна разходка по близките екопътеки.

Днес ще си говорим за една такава пътека, която всъщност е съставена от три отделни похода. Те се различават по трудност, но всички ще ви отведат по невероятно красиви и приказни места. Ако сте чакали да си поемете глътка свеж въздух и просто да се насладите на природата, тогава можете да поемете по някоя от екопътеките, които са в близост до нашата къща за гости Калина.

Малко повече за екопътеката

Всъщност началото на пътеките е от самото село Борово, в което се намира и къщата! И трите разклонения тръгват от църквата „Рождество Богородично“, която се намира в центъра на селото. Екопътеката като цяло носи наименованието „Пътят на сърцето“. Както ще научим по-долу обаче, всеки от походите е уникален сам по себе си и има своето си име.

Интересното е, че и трите похода минават през повечето параклиси в близост до селото. Известно е, че много места в Родопите се славят с голям брой параклиси, като село Борово също е едно от тях.

Освен това обаче ще можете да видите и редица природни забележителности, които не са за изпускане. Сред тях са различни скални образувания, панорамни гледки, уютни места за отдих и дори останки от тракийско строителство. Нека разгледаме походите по-подробно!

Ако просто предпочитате бързата разходка

Искате ли да се разходите по една приятна пътека и да се насладите на красотата, която обгражда село Борово? Тогава т.нар. „Поход на усмивката“ е точно за вас! Той ще ви отведе до няколко параклиса, като минава през невероятна букова гора, а после и през дъбова такава. Походът се минава лесно и приятно, а гледките със сигурност не са за изпускане!

Да съчетаем приятното с полезното

Вторият маршрут е т.нар. „Поход на вярата“. Той е малко по-труден, тъй като включва няколко донякъде стръмни изкачвания. Въпреки това не е тежък, но е възможно малко да се поизпотите. Все пак си струва, тъй като ще ви отведе до красиви скални образувания, от които се откриват невероятни гледки.

За тези, които искат да видят всичко

Последен е „Походът на светлината“. Смята се за най-трудния от трите, но далеч не е непосилен за повечето хора. Различава се по това, че началото му започва на 300 метра от центъра на селото и по-конкретно – от храма „Свети Спас“. След първия параклис започва стръмно изкачване, което води до много красиви местности, които не могат да бъдат описани. Там има рядкосрещани растения, които може би не сте виждали никога. Освен това ще видите и скални образувания, които също са уникални за местността.

Това са трите похода, които съставят екопътеката „Пътят на сърцето“. Вярваме, че ще представляват не само истинско приключение за вас, но и цялостно преживяване, което ще ви остане спомен за цял живот. А един от лесните начини да преминете през него, е като си резервирате уикенд в нашата къща за гости Калина!